Brezposelnost v Sloveniji – 114.000 ljudi!

V začetku leta 2011 je bilo v Sloveniji preko 114.000 brezposelnih ljudi, med letom pa strokovnjaki pričakujejo še sezonsko brezposelnost, ki bi lahko dosegla celo do 140.000 brezposelnih oseb! Kljub temu pa strokovnjaki iz ekonomskega področja predvidevajo, da bo do konca leta brezposelnost ostala na isti ravni kot je sedaj.

Brezposelnost je velik problem v Slovenski družbi, saj zaradi recesije še vedno ni dovolj novih delovnih mest in zaposlitvenih priložnosti. Najbolj je problematična predvsem brezposelnost mladih. Delodajalci so zelo previdni in raje na drugačne načine zadovoljijo potrebe po delovni sili – bodisi z nadurami ali zaposlitvijo študentov. Armada brezposelnih pa se samo povečuje.

Kako se torej soočiti s težavo brezposelnosti in kakšni so pravzaprav vzroki za brezposelnost?

Vzroki za brezposelnost so lahko različni  npr. zaradi neskladje med razpoložljivimi kadri na določenem področju in odprtimi delovnimi mesti. Pogost vzrok je tudi zaprtje tovarne ali podjetja v katerem je bilo zaposlenih več ljudi, kar pa je lahko udarec za celotno občino ali celo regijo.

Država pogosto nima učinkovitega zdravila za brezposelnost, saj s svojimi ukrepi prepozno in premalo aktivno pomaga ljudem, ki so ostali brez dela. Zato se lahko zanesete le nase. Zavod za zaposlovanje vam lahko pri marsičem pomaga, ne bo pa nihče rešil vaših težav namesto vas.

Eden izmed ukrepov je nadomestilo za brezposelnost, ki ga brezposelne osebe prejemajo pod določenimi pogoji. Denarno nadomestilo za brezposelnost prejmejo osebe, ki so bile pred tem vsaj 9 mesecev v rednem delovnem razmerju.

O načinih reševanja brezposelnosti bomo pisali na naši strani, zato se redno vračajte.

Comments are closed.